Fotografering utomhus på hösten

Så funkar det

Vill du boka en fotografering utomhus på hösten? Hösten är en fantastiskt fotogenisk årstid så det är en utmärkt idé.

Färgerna om hösten

Det som de flesta brukar tänka på angående färgerna på hösten är det mest uppenbara med att träden skiftar färg, och finns det något vackrare än höstens färger på trädens löv? Men det är inte bara träden som förändras, hela naturen får en mjukare färgskala. Under högsommaren känns det ibland som att naturen lyser med all sina mättade intensiva färger. På hösten grånar gräset och det mesta gröna, vilket ger ett mer smickrande reflekterande ljus vid fotografering utomhus än vad sommaren erbjuder.

När skiftar färgerna på träden om hösten?

En vanlig fråga jag får är om när man ska fotografera för att få de vackra löven på bild, men det skiftar från år till år. Även om hösten rent kalendariskt är månaderna september, oktober och november så kan vi inte vara säkra på när löven skiftar - det beror bland annat på vädret, värmen och vilken plats träden står på samt vilken typ av träd det är.

Generellt sett så brukar löven börja skifta lite smått i slutet av september, därefter brukar de flesta träd vara mest eldiga i mitten av oktober och efter det börjar löven fall av. Ju senare i november det blir, desto större risk är det även för snö - och då är hösten officiellt över.

Nedan visar jag några bilder vid olika tider på hösten. Bilderna kommer i ordning från september, oktober och till november.

En bild tagen 6 september 2021:
Gravidfotografering i september i Stockholms stadshus park. Den gravida kvinnan har en tyllklänning och sitter på kanten till en stor fontän. I bakgrunden tittar solen fram genom träden.

En bild tagen 8 september 2021:
Barnfotografering i september på en grusstig. I bakgrunden syns gröna buskar och på marken ligger några gula löv. Barnet springer glatt och håller ut armarna.

En bild tagen 15 september 2021:
Familjefotografering i september under ett pilträd. Familjen har grå kläder och mamman och pappan håller barnet mellan sig och pussar barnets panna.

En bild tagen 21 september 2020:
Kreativ fotografering i september i lantlig miljö. Kvinnan står på en grusväg bredvid åkrar och har på sig en klänning med stora höstlöv.

En bild tagen 28 september 2021:
Gravidfotografering i september i ett stenbrott. Den gravida kvinnan har på sig en stor rosa tyllklänning och en blomstertiara och sitter på en vacker rosabrun soffa. I bakgrunden syns vatten, träd som börjar skifta mot gult och orange samt en hög brant klippa.

En bild tagen 1 oktober 2020:
Gravidfotografering i oktober vid vattnet. Kvinnan har en vit spetsklänning och håller ut armarna så att de breda ärmarna blåser i vinden. I bakgrunden syns lövträd som börjar bli gula.

En bild tagen 4 oktober 2020:
Höstig gravidfotografering i oktober på en höjd ovanför gula och bruna träd. Kvinnan har på sig en gul tyllklänning och på huvudet en krona av höstlöv.

En bild tagen 7 oktober 2021:
Gravidfotografering i oktober bland höstträd och höga gräs. Den gravida kvinnan har på sig en röd klänning med långt släp och en svart hatt med gigantiskt brätte.

En bild tagen 8 oktober 2021:
Gravidfotografering i oktober vid en av Stockholm stadshus tegelväggar. På väggen klättrar klätterväxter och några av bladen har redan hunnit bli röda och orange. Kvinnan har på sig en grön klänning som flyger i vinden.

En bild tagen 12 oktober 2022:
Gravidfotografering i oktober vid vattnet en vacker höstdag. En stor vacker lönn med orange höstlöv breder ut sig bakom den gravida kvinnan som har på sig en blå tyllklänning och en stor krona. I bakgrunden syns vass och fler höstiga träd.

En bild tagen 14 oktober 2019:
Gravidfotografering i oktober där den gravida kvinnan står på en grusgång omgiven av gula träd. Kvinnan har på sig en blå spetsklänning och på grusgången ligger löv.

En bild tagen 17 oktober 2022:
Gravidfotografering i oktober i ett höstlandskap. De blivande föräldrarna står på en grusgång och runt dem börja träd och buskar bli gula. På marken ligger höstlöv och paret håller varandra i handen och tittar på varandra.

En bild tagen 17 oktober 2021:
Gravidfotografering i oktober där den gravida kvinnan står högst upp på en stentrappa bland vita höga pelar på ett gammalt hus. Kvinnan har en stor blå tyllklänning över jeans och vitt linne, och på huvudet har hon en krona. Bortom pelarna skymtar ett träd med gula löv.

En bild tagen 18 oktober 2021:
Gravidfotografering i slutet av oktober under stora träd med orange löv i Hagaparken. Den gravida kvinnan har på sig en grå mysig gravidklänning och står på en grusgång som omges av nedfallna orange löv som täcker gräsmattorna.

En bild tagen 20 oktober 2020:
Gravidfotografering i slutet av oktober vid en sjö. Den gravida kvinnan står framför ett gigantiskt pilträd och på andra sidan vattnet syns träd och vass.

En bild tagen 23 oktober 2019:
Kreativ familjefotografering i höstig oktober uppe på en höjd. Mamman bär det yngsta barnet i en orange bärsjal på ryggen och det äldre barnet i famnen. Det ser ut som att hela familjen flyger ovan träden.

En bild tagen 4 november 2020:
Gravidfotografering i november på klippor över havet. Den gravida kvinnan har på sig en beige klänning med långt släp och lutar sig mot en stor tall.

En bild tagen 4 november 2021:
Kreativ gravidfotografering vid en gulnande äng och stora grushögar en höstfärgad novemberdag. Den gravida kvinnan har på sig en stor blå tyllklänning och en guldig blomstertiara.

En bild tagen 6 november 2020:
Gravidfotografering i november bland gula blad och grånande höga gräs. De blivande föräldrarna står panna mot panna och håller om varandra.

En bild tagen 12 november 2021:
Gravidfotografering i november vid Ulriksdals slott. Den gravida kvinnan har en blå gravidklänning och står tillsammans med sin son och man vid orangeriet. I bakgrunden syns träd utan blad i kvällsljuset.

En bild tagen 14 november 2022:
Gravidfotografering i mitten av november framför Drottningholms slott. Den gravida kvinnan har en kornblå klänning med stort släp som breder ut sig i vinden runt kvinnan. I bakgrunden syns vatten, gulnande träd och slottet.

Vilka färger ska vi välja på kläder på höstfotograferingen?

Oftast fungerar alla färger på kläder när vi fotograferar utomhus, men om vi ska fotografera vid färgglada höstträd som skiftar i gult, orange eller rött så kan det vara bra att tänka på att exempelvis inte välja en rosa eller lila klänning eftersom det kommer att krocka med höstfärgerna. Blått fungerar väldigt väl mot höstfärger, och även röda, gula, orange och mer neutrala färger.

Ska vi däremot fotografera i en miljö som inte sprakar i höstfärger, som exempelvis klippor vid havet, stadsmiljö eller barrskog, så kan ni välja färger som annars inte passar så bra på hösten. Detta gäller även lite senare på hösten när naturen går mer mot grått och de färgstarka löven har fallit till marken.

Om du bokar en fotografering med mig så kommer jag att ge dig förslag på kläder som fungerar väl till den aktuella naturen. Min lånegarderob har en stor mängd med klänningar i olika färger och har du valt ett paket där det ingår att låna klänning så kommer vi alltid att hitta en klänning som fungerar fantastiskt.

Fördelar med fotografering utomhus på hösten

Fördelarna är många för en fotografering utomhus på hösten. Här listar jag några:

  • Vackra färger, både i färgsprakande löv och i mattare grönska som ger ett smickrande ljus och mjuka bilder.
  • Solnedgången är inte så sen som på sommaren och inte så tidig som på vintern, vilket gör att att en fotografering i solnedgången på hösten passar den kvällströtta och barnfamiljer bra.
  • Det finns möjlighet till varma dagar ganska sent på året, men det blir inte alldeles för varmt som det kan bli på sommaren.
Kontakta mig
"Det kändes aldrig konstigt eller onaturligt trots att jag aldrig suttit med böljande släp på blöta klippor i november förr."

Anna

Gravidfotografering i kyla. Det är november och den gravida kvinnan har en beige gravidklänning med långt släp. Hon står på en höjd och i bakgrunden syns havet sträcka ut sig.