Att välja fotoplats

Så funkar det

Platsen är så viktig för känslan i bilden och för att skapa en personlig fotografering. Jag har ett stort arkiv med vackra platser som jag föreslår utifrån din preferenser, men du får givetvis även föreslå en egen favoritplats.

Så väljer vi fotoplats

När du har bokat en fotografering med mig får du svara på några frågor i ett formulär och därefter kommer jag att föreslå en plats utifrån dina preferenser. Vissa har redan en vision om att exempelvis fotograferas vid havet, medan andra mer beskriver en känsla eller ett typ av ljus som de önskar. Här spelar även årstiden in och jag ger gärna tips på hur ni ska tänka när ni väljer platsen för att få det uttryck som passar er bäst. Önskar ni exempelvis skogsbilder och det är vinter så rekommenderar jag en barrskog eftersom den är grön året om. Oavsett hittar vi alltid en bra plats som passar er.

Gravidfotograferingen i en barrskog. Den gravida kvinnan har på sig en röd tyllklänning som är öppen över magen och en krona. Solen strålar in genom grenarna i bakgrunden.

Gäller det en bröllopsfotografering kommer vi att fotografera på den platsen som passar i förhållande till bröllopet, men även då pratar vi om vilken typ av platser ni gillar. Ofta finns det många olika typer av miljöer att välja på även vid kyrkan eller festplatsen.

Fotograferas på en äng

Ängar ger ett fridfullt uttryck och vackert djup, speciellt om det finns höga gräs eller vackra blommor i olika längder som försvinner in i horisonten. Här kan vi välja att stå inne bland ängens gräs...

Gravidfotografering av en gravid kvinna som står i ett hav av gräs. I bakgrunden strålar solglimtar in och på sig har kvinnan en grå lyxig gravidklänning och en silverkrona som hon har lånat av gravidfotograf Linda Holmkratz för fotograferingen.

... eller stå på en stig vid ängen.

En gravid kvinna går på en grusgång bredvid en äng med höga gräs. På sig har hon en rosa tyllklänning där magen visas.

Ängar är så föränderliga och påverkas av årstiderna, men även en grånande eller snötäckt äng är vacker.

En gravidfotografering där den gravida kvinnan har på sig en gråblå tyllklänning och solens strålar glittrar i de höstfärgade höga gräsen.

Fotograferas vid vackra byggnader

Det finns så mycket spännande och lyxig arktitektur. Det kan vara ståtliga slott och gamla hus, med tinnar och torn, pelare och gångar...

Gravidfotografering vid stora pelar i ett gammalt hus. Den gravida kvinnan har på sig en vit tyllklänning och en guldig krona.

... eller ett ensamt, öde hus...

En gravid kvinna står framför ett gammalt hus med grönskande träd runtom.

... eller andra typer av arkitektoniska mästerverk.

En kvinna tittar ut genom ett fönster i ett lusthus.

Fotograferas i skogen

Går det att komma närmare naturen än att vara i skogen? Att omslutas av vajande träd och prasslande löv.

En kvinna och en man står i en björkskog om våren. Kvinnan är gravid och har på sig en böljande klänning.

Som jag även skrev tidigare så väljer vi olika typer av skogar beroende av årstiden, då lövskogar blir väldigt mörka och kala på vintern och tidig vår. Då passar en barrskog bättre.

Gravidfotografering i en barrskog där solen letar sig in mellan grenarna. Kvinnan har en rosa tyllklänning som flyger upp så att det ser ut som vingar.

Däremot slår inte mycket en höstfärgad skog som sprakar i gult, orange och rött.

Gravidfotografering i en höstskog där alla löven är vackert orange. Kvinnan har på sig en grön klänning som fladdrar i vinden.

Fotograferas vid havet

Vidsträckta dramatiska vyer med hav och mycket himmel är något som ligger mig extra varmt om hjärtat. Jag kan sitta i timmar och bara titta och andas, och är det något jag älskar på bild är det just detta.

Gravidfotografering där solnedgången färgar molnen i vackra färger. Kvinnan har på sig en guldklänning och står på klipporna vid havet.

Detta är en miljö som i stort sett inte påverkas alls av årstiden, men som däremot förändras mycket beroende på om havet ligger stilla eller om det stormar. Ovan bild är tagen på våren, och nedan bild är tagen på samma plats på sommaren.

En gravidkvinna i en beige klänning med långt släp står på klipporna vid havet. Himlen är rosafärgad av solnedgången.

Och så en vinterbild, också från samma plats.

Gravidfotografering på klippor vid havet om vintern. Det ligger snö framför kvinnan, som har på sig en vit tyllklänning.

Men havets landskap är inte bara klippor utan här kan även finnas sandstränder...

En vacker gravid kvinna har på sig en blå klänning av spets och tyll. Hon står på stranden i bakgrunden syns vatten och stenar med sjögräs.

... vass och mycket mer.

Gravidfotografering på vintern vid havet. I bakgrunden simmar svanar och på vissa delar av vattnet ligger is. Kvinnan har på sig en blå tyllklänning och står bland stora stenar och vass.

Fotograferas vid en sjö

Det är givetvis mycket likheter mellan att fotograferas vid havet och vid en sjö, men vid sjöar är det ofta mycket mer grönska samt att man ser landskapet på andra sidan sjön.

Gravidfotografering på hösten vid en sjö med höstfärgade träd runt. Kvinnan har en vit spetsklänning och tittar in i kameran.

På grund av mängden grönska som brukar synas skiftar ofta bilder vid sjöer mer tillsammans med hur naturen förändras över året.

Gravidfotografering i ett snölandskap vid en glittrande sjö. Den gravida kvinnan kramar om den blivande pappan under ett träd. Båda har på sig lila kläder.

I sjöar finns även möjligheten att få med vattenväxter såsom näckros på bild.

En gravid kvinna i en fantastisk glittrande gravidklänning står på en brygga vid en sjö. I bakgrunden syns näckrosblad och vackra moln i solnedgången.

Fotograferas i stenbrott

Kontrasten mellan det hårda i alla stenar och klippor i ett stenbrott, mot det mjuka i porträtt är enastående. Det är dessutom ett landskap som vi inte är vana att se vilket ger det en extra dimension.

Gravidfotografering i ett stenbrott. Kvinnan har på sig en rosa tyllklänning och sitter bland de stora stenarna.

Här finns även djupa stilla sjöar som ger ett magiskt intryck.

En gravid kvinna sitter i en mjuk soffa på en stengrusstrand i ett stenbrott. Hon har på sig en rosa tyllklänning och krona och i bakgrunden syns vatten och ett högt stenberg.

Fotograferas med blomsterprakt

Vid rätt tid på året går det att få vackra bilder bland blommor.

Gravidfotografering på sommaren. Den gravida kvinnan sitter på gräset framför en stor pionbuske med djuprosa blommor.

Men det gäller att pricka in rätt datum för vissa blommor blommar över fort.

En mamma står under ett rosablommande träd och håller i sitt lilla barn.

Hitta just din plats

Det här var bara några av alla de fantastiska platser som det går att fotograferas på. Känns det överväldigande att välja en plats? Säg det till mig så hjälper jag dig att hitta den plats som är vackrast just nu. Jag har koll på många spännande platser och smultronställen. Utmana mig!

En kvinna i grön tyllklänning och med en stor guldkrona på huvudet, står mellan två klippor och håller en grön kaffekopp. På koppen sitter en lite grön och orange fågel.
Kontakta mig
"Vilka fantastiska bilder så fina! :) Du är så bra fotograf så magiskt fina bilder du skapar :) Är så nöjd med plats och kläder vi valde, så fint vid havsbadet."

Helene

Fyra små syskon sitter på en sten och tittar in i kameran.