Det finns inget dåligt väder

Men planera för det ändå

Visst är den svenska sommaren underbar, men den kan också skifta mellan kallt och varmt, vått och torrt, storm och vindstilla på bara några timmar - eller vågar jag säga minuter? När man planerar bröllop tänker man oftast att det bara finns två väder att ta in i beräkningen: fint väder eller regn. Men det finns en hel del andra väder som också kan vara bra att tänka på. Som bröllopsfotograf har jag sett det mesta.

Här nedan följer några tips för er som har planerat att ha er vigsel utomhus:

Det som oroar de flestaTänk om det regnar

Brudpar och gäster står under paraplyer utanför kyrkan.

Har ni tänkt på vad ni gör om det regnar? Det är något som oroar de flesta, men det behöver inte vara negativt med regn så länge ni har gjort en regnplan för vad ni gör om det blir regnväder.

Vad är regn?

Det första ni bör göra är att bestämma er för vad ni räknar som regn. Det kanske låter lite konstigt, men det är otroligt stor skillnad på om det duggregnar lite sporadiskt eller om det öser ner. Var går gränsen för att ni går över till er regnplan? Och går det bra att bestämma er samma dag eller behöver ni hålla koll på väderprognosen för att kunna bestämma er några dagar innan?

Något över huvudet

Om ni ska gifta er vid en festlokal så brukar många av dem kunna erbjuda möjlighet att gifta sig inomhus också, men de brukar behöva veta det i god tid. Prata med er bröllopsplanerare eller festlokalen för att ta reda på vad det finns för alternativ.

Ett partytält antingen för hela sällskapet eller kanske en mindre tältpaviljong för brudparet är också ett bra alternativ, tänk då på att ni behöver införskaffa det i god tid eller fråga om eventuell festlokal har detta.

Om ni inte har närhet till festlokal eller möjlighet för partytält så kan ni se er om i naturen där ni ska ha er vigsel för att se om någon plats kan ge lite skydd. Kanske finns det ett stort träd som kan ge åtminstone brudföljet skydd mot regn?

Om ni tänker ha vigseln utomhus oavsett väder är det bra att förvarna alla gäster om att vigseln är utomhus och att de bör ta med kläder och eventuellt paraply efter väder. Om ni inte har något annat alternativ till tak över huvudet kan paraplyer vara ett enkelt sätt att ändå ha vigseln på er favoritplats, och fungerar ofta väldigt bra om det inte är för regnigt och blåsigt. Om det finns plats i er budget att tillhandahålla paraplyer till alla så kan det bli väldigt snyggt om alla, även gästerna, har matchande paraplyer. För att bilder och känsla inte ska bli för mörkt så är det bäst med vita eller genomskinliga paraplyer.

Tänk på att om ni väljer att vara utomhus trots regn, exempelvis med paraplyer, så är det oftast några gäster som kommer att behöva sitta - speciellt om det är en lite längre vigsel. Risken finns då att sittplatserna är blöta när era gäster kommer. Mitt tips är att låta någon av era vänner eller någon ur personalen vara ansvarig för att torka av stolarna med en trasa.

Är något vattenkänsligt?

Det är vanligt att dela ut vigselblad, kanske ha en välkomstskylt och annat som kan vara vattenkänsligt. Om välkomstskylten ska stå ute så välj en som inte är av ett vattenkänsligt material. Se även till att någon delar ut vigselbladen eller att de ligger under tak så att de inte blir blöta och oläsliga.

Har ni planerat musik, ha mikrofoner att prata i eller annan teknik så är detta ofta väldigt vattenkänsligt. Gör en plan för hur ni håller detta torrt på bästa sätt.

Något många glömmerTänk om det blåser

Brudpar pussas på en höjd med vatten och himmel i bakgrunden. Bruden flyger i luften som om vinden har fångat henne.

Det är inte många som tänker på att även blåst kan ställa till det vid en vigsel utomhus. Förutom att det kan bli mycket kallare än termometern visar om det blåser mycket så kan även saker flyga bort om de inte är förankrade.

Vad är vind?

Precis som med regn så kan det vara bra att ställa sig frågan om vad ni räknar som väldigt blåsigt. Här skulle jag säga att generellt går det att hantera mycket blåst bättre än mycket regn, men blir det riktigt blåsigt - kanske till och med storm - så bör ni ha en plan för hur ni hanterar det. Hur mycket ska det blåsa för att ni ska gå över till er stormplan?

Vindskydd

Om det blåser riktigt mycket så är det bra att ha en alternativ plats för vigseln. Har ni en festlokal bokad så hör med dem i god tid om det går att vara där även för vigseln om vädret är dåligt.

Om det blåser mycket så är det inte säkert att det fungerar att ha ett partytält som backup, om det inte är väldigt stadigt och ordentligt fastsatt. Här får ni göra lite efterforskningar angående det tält som ni funderar på för att veta. Det kan bli riktigt farligt om tält eller tältdelar blåser runt.

Om ni planerar att ha vigseln utomhus oavsett väder så meddela era gäster att ta kläder efter väder. Det kan bli väldigt kallt i en kort sommarklänning om det blåser kallt från havet.

Förankra och tänk till innan

Även om det inte ser ut att bli en så blåsig dag så är det viktigt att tänka på sådant som kan blåsa iväg. Har ni vigselblad till gästerna så se till att ni har någon som delar ut dem eller att de ligger under något så att de inte blåser iväg. En enkel sten på högen med vigselblad kan rädda alla bladen från att flyga iväg ner i vattnet.

Har ni en vigselbåge eller kanske en liten paviljong över musikerna så se till att ni förankrar dem ordentligt med tältpinnar. Märker ni att det finns risk att paviljongen blåser iväg så ta hellre ner den helt.

Att frysaTänk om det blir kallt

I en trälåda med en handskriven lapp där det står Filtar, ligger filtar.

Det finns många skäl till kyla. Det kan vara regnigt, blåsigt eller helt enkelt en låg temperatur. Det kan även vara vinter, men den kylan kommer jag att skriva om i en senare fotoblogg.

Förbered för låga temperaturer

Den som är kall kommer att ha väldigt svårt att ha roligt. Och har man en gång blivit kall är det svårare att bli varm igen. Så hjälp era gäster att inte bli kalla eller blöta till att börja med genom att informera dem om att vigseln är utomhus och att de bör klä sig efter vädret.

Det är en fin gest att erbjuda filtar till de som fryser, i en fin låda eller hängande på alla stolar vid vigselplatsen. Finns det tillgång till el och vädret tillåter det så känns värmelampor extra lyxigt.

Allas drömTänk om det blir fint väder

Ett brudpar pussas vid vattnet. Solen strålar in genom grenerna på ett träd i närheten.

Visar väderprognosen stor sol på bröllopsdagen så blir de flesta glada. Visst är det härligt när solen skiner, men glöm inte att ha en solplan också!

Solens alla sidor

Även i Sverige kan det bli riktigt varmt och blir det för varmt blir det jobbigt. Ligger dessutom solen på för starkt och från fel håll kan det också störa. Gör en plan för vad ni ska göra om det är för varmt eller för stark sol.

Planera plats efter solen

När ni planerar var ni ska ha er vigselplats, ta då in i beräkningen var solen kommer att stå på himlen dagen och tiden för ert bröllop. Om solen ligger så att gästerna måste titta in i solen för att se er så blir det svårt för era gäster att se er och farligt för ögonen att titta för länge. Försök istället tänka på att ha solen från sidan eller bakom gästerna.

Värmeslag

Det är farligt att bli för varm och det finns en hel del ni som brudpar kan göra för att hjälpa era gäster. Det första och viktigaste är att se till att det alltid finns tillgång till kall alkoholfri dryck, från det att gästerna anländer tills dess att de går hem. Många löser detta genom att ha stora baljor fyllda med is och vattenflaskor, eller genom att ha glas och flera vattenkannor utställda som personal fyller på med kallt vatten så snart det börjar ta slut.

En stor balja fylld med is och dryckesburkar.

Något som uppskattas och som kan bli en fin detalj är något att fläkta sig med. Kanske en liten solfjäder, eller varför inte trycka en lekfull instruktion i vigselbladet om hur era gäster kan vika bladet för att göra det till en solfjäder? Det brukar även finnas billiga små handfläktar att köpa.

Finns det möjlighet att ha vigselplatsen i närheten av exempelvis några vackra träd så hjälper de till med skugga och kan som en bonus hjälpa mot vind eller regn. Är det bara soligt men inte för blåsigt så går det även att ställa ut vackra parasoller för skugga.

ChecklistaSkapa en väderplan

Det viktigaste att komma ihåg är att er dag kommer att bli fantastisk oavsett väder, och det blir även era bilder ❤

Boka mig som er bröllops­fotograf

"Över våra förväntningar! Du lyckades flyta med hela dagen utan att du märktes av, och fångade känslan av dagen på bilderna! Och du var så snäll och flexibel ❤"

Daniel & Madeleine

Nygift par pussas på en äng under golden hour och fotograferas av bröllopsfotograf Linda Holmkratz, Minnesverk