Ett kärlekspar kramas vid vattenbrynet en vårdag bland vassen.

Vad är en för­fotografering?

Så funkar det

När ni har bokat mig som er bröllopsfotograf är det dags att boka in en förfotografering (detta ingår för bröllopspaket på 3 timmar eller mer). Förfotograferingen, eller provfotograferingen som vissa kallar det, är som det låter en fotografering som äger rum före den stora fotograferingen på bröllopet. Då lär vi känna varandra under avslappnade former, ni berättar om vad ni önskar för typ av bilder och ni får "träna" er på att stå framför kameran.

Jag vill lära känna er

Jag älskar förfotograferingar för då får jag lära känna mina fina brudpar. Det första skälet till detta är för att det är så roligt! Det är också för att när jag fotograferar er så lär jag mig hur ni rör er framför kameran, om ni trivs där eller om ni är ovana att bli fotograferade, hur ni är med varandra och så vidare. På så sätt vet jag redan innan bröllopet hur jag bör fotografera er för att bilderna ska representera er.

Ett kärlekspar står på en äng, panna mot panna och håller varandra i händerna. De ler och på sig har de fina sommarklänningar. I bakgrunden syns vacker natur och en molnig himmel.

Jag vill veta mer om er dag

Hela tiden under förfotograferingen pratar vi med varandra. Vi pratar om vad ni tycker om för bilder, vilka platser som tilltalar er och vad ni vet om upplägget på er dag. Jag antecknar hela tiden och skapar mig på så sätt en uppfattning om era önskemål. Förfotograferingarna brukar vara väldigt roliga och de flesta säger att detta gjorde att de kände sig avslappnade på förfotograferingen men även kände sig lugnare inför bröllopet när de redan hade testat att på att stå framför kameran.

Ett kärlekspar står under ett gemensamt genomskinligt paraply på en stenbrygga ut i vattnet. Det regnar och i bakgrunden syns en mörk himmel och skogen på andra sidan vattnet.

Jag vill lära känna platsen

Om det är möjligt så har vi förfotograferingen på samma plats där vigsel och/eller porträttfotograferingen kommer att äga rum. Om det inte är möjligt, för att ni ska gifta er någon annanstans än nära Stockholm eller av annat skäl, så väljer vi en plats som på något sätt liknar den plats där bröllopet kommer att äga rum.

Genom att gå runt på platsen tillsammans får ni möjlighet att berätta om vilka miljöer som tilltalar er och jag berättar om vilka miljöer och förutsättningar som ger de bästa bilderna. Utifrån detta vet vi sedan redan innan er stora dag vilka platser vi ska fotografera på. Denna förberedelse kan sedan dessutom hjälpa er när ni ska sätta ihop tidschemat för er dag, eftersom ni exempelvis vet om ni måste lägga till lite extra tid till porträtten om avstånden är långa.

Ett kärlekspar står under ett rosablommande träd en vårdag och håller om varandra. Mannen har på sig militärkläder och viskar något i kvinnans öra. Kvinnan skrattar.

När bör förfotograferingen äga rum?

Det är en fördel om förfotograferingen äger rum ungefär samma tid på året som bröllopet ska vara. Detta för att naturen ska se ungefär likadan ut och ljuset ligga på ungefär samma sätt. Möjligheten till detta beror på hur långt i förväg ni har bokat ert bröllop. Det kan också vara så att ni exempelvis vill ha er förfotografering så fort som möjligt, oberoende av årstid, för att stilla nervositet. Vi kommer att prata om hur vi lägger upp detta på bästa sätt för just er.

Hur förbereder vi oss inför förfotograferingen?

Fundera gärna på vilken typ av miljöer ni tycker om så tittar vi efter platser som ni gillar och som passar för fotograferingar. Tänk gärna även ut frågor ni har så får ni ut det mesta av vår träff. Vi pratar om era förväntningar, vad ni önskar och allt mellan himmel och jord. Om ni vill klär ni upp er lite extra fint men det går lika bra att komma som ni är.

Får vi några bilder från förfotografering?

Ja! Ni får två högupplösta digitala bilder från förfotograferingen. Har förfotograferingen ägt rum i god tid innan ert bröllop kan dessa bilder vara fina att exempelvis trycka på era inbjudningskort eller som en del av ert bröllopsprogram.

Boka mig som er bröllops­fotograf