Fotografering utomhus på vintern

Så funkar det

Vill du boka en fotografering utomhus på vintern? Jag älskar att fotografera på vintern eftersom naturen är så stilla och matt i sina toner. Men det finns en hel del att tänka på, såsom att klä sig varmt och att välja rätt plats för optimala bilder.

Vinterns många ansikten

Vintern har många utseenden. Det de flesta tänker på med vintern är snö och is, men Sveriges klimat kan bjuda på allt från iskallt till vårvarmt och snöfritt. När snön ligger tjock på trädens grenar passar i stort sett alla platser för en fotografering - till och med lövskogar blir vita vinterlandskap. Men om grenarna är kala så blir lövskogar bruna och mörka om vintern. Därför är det alltid viktigt att planera plats väl, och vara beredd på att byta plats om vintervädret förändras. Dock finns det platser som passar oavsett hur mycket snö det finns och däribland är exempevis på klippor och stränder vid havet, vid barrskogar och ängar med högt grånande gräs.

För att illustrera olika vinterutseenden kommer här några bilder som är tagna på vintern. De är i ordning från december, januari, februari och sist mars.

En bild tagen 8 december 2022:
Gravidfotografering en kall vinterdag vid en isig sjö. Den gravida kvinnan har på sig en vacker ljusbeige tyllklänning.

En bild tagen 9 december 2022:
Gravidfotografering vid havet en snövit vinterdag. Den gravida kvinnan har en blå gravidklänning och står mellan två barrträd. I bakgrunden syns det isiga havet.

En bild tagen 13 december 2019:
Bröllopsfotografering på en höjd ovan ett vinterlandskap.

En bild tagen 12 januari 2021:
Parfotografering en kall vinterdag under ett stort träd. Paret är klädda i lila och kvinnan är gravid. På marken ligger snö och i bakgrunden syns ett porlande vatten och snötäckta granar.

En bild tagen 12 januari 2021:
Gravidfotografering vid havet där vattenkantens strån har frusit till is. Snön ligger tjock på marken och i bakgrunden syns havet.

En bild tagen 16 januari 2020:
En gravid kvinna i en glittrande lila gravidklänning står på en träbro vid vattnet.

En bild tagen 18 januari 2021:
Fotografering en vinterdag med tjock snö vid havet. Vid vattenkanten står en gravid kvinna i vit spetsklänning.

En bild tagen 20 januari 2023:
Två gravida systrar i gröna gravidklänningar står på klippor vid havet en kall vinterdag.

En bild tagen 24 januari 2023:
Gravidfotografering på klipporna vid vågande vatten. I bakgrunden syns vass och kala träd och den gravida kvinnan har en beige klänning med släp och en blomsterkrans.

En bild tagen 10 februari 2021:
Porträttfotografering en snörik och kall vinterdag. Mannen som fotograferas är svartklädd och står uppe på en snötäckt stenmur. I bakgrunden är himmelen rosa.

En bild tagen 1 februari 2023:
Gravidfotografering vid Stockholms stadshus.

En bild tagen 15 februari 2023:
Gravidfotografering vid havet en kall vinterdag i februari. Kvinnan har en blå tyllklänning och står bland vassen. I bakgrunden simmar vita svanar.

En bild tagen 17 februari 2020:
En vacker gravid kvinna i gul klänning står på en stig i en barrskog.

En bild tagen 24 februari 2023:
Kreativt porträtt med en kvinna i svart genomskinlig spetsklänning. Det är en kall vinterdag och världen är snötäckt.

En bild tagen 24 februari 2023:
Kreativ porträttfotografering i en grotta. Kvinnan har en grön tyllklänning och håller i en grön kopp där det sitter en liten grön fågel. På huvudet har kvinnan en står guldkrona.

En bild tagen 25 februari 2020:
Gravidfotografering i en barrskog. Den gravida kvinnan sitter bland stora rött och hennes bruna satinkjol flyger i vinden.

En bild tagen 27 februari 2023:
Gravidfotografering på klipporna vid havet i solnedgången. På marken ligger lite snö och is och kvinnan har en ljusbeige tyllklänning.

En bild tagen 28 februari 2020:
En naken gravid kvinna sitter vid en istäckt sjö. I bakgrunden syns stora stenar och trädstammar.

En bild tagen 28 februari 2020:
En gravid kvinna står bland frostiga höga gräs i solnedgången.

En bild tagen 9 mars 2019:
Ett par klädda i vitt står på stranden under ett stort träd med kala grenar. Kvinnan är gravid och de tittar kärleksfullt på varandra.

En bild tagen 16 mars 2023:
En gravid kvinna i rosa tyllklänning och blomsterkrans står på snötäckta klippor vid ett stilla hav. I bakgrunden simmar två vita svanar.

En bild tagen 19 mars 2019:
En gravid kvinna står bland grånande höga gräs vid kanten av ett stilla vatten. Hennes reflektion är tydlig i vattnet och himmlen är blå med små vita moln.

En bild tagen 21 mars 2023:
Gravidfotografering på klippor vid havet i solnedgången. Kvinnan har en blå klänning och står bredvid ett vindbitet litet barrträd.

En bild tagen 22 mars 2021:
Gravidfotografering på en brygga vid havet. Kvinnan har en blå klänning och hennes son pussar hennes mage.

En bild tagen 29 mars 2022:
Gravidfotografering med dramatisk himmel bland klipporna vid havet. Kvinnan har en guldklänning och rosa blomsterkrans.

En bild tagen 30 mars 2023:
En gravid kvinna i röd tyllklänning lutar sig mot en stor talls trädstam. Marken är täckt av snö denna kalla vinterdag.

Hur hanterar vi kylan vid en vinterfotografering?

Beroende på hur kallt det är behöver vi hantera kylan på olika sätt. Jag har samlat en massa tips för fotografering i kyla här. Men det viktigaste är som alltid att alltid följa sina egna gränser för vad som är för kallt.

Kontakta mig
"Det kändes aldrig konstigt eller onaturligt trots att jag aldrig suttit med böljande släp på blöta klippor i november förr."

Anna

Gravidfotografering i kyla. Det är november och den gravida kvinnan har en beige gravidklänning med långt släp. Hon står på en höjd och i bakgrunden syns havet sträcka ut sig.